Elisabeth Edith
Buikdans & Gezond bewegen Barneveld | Ede

Buikdans

Het is moeilijk te omschrijven wat buikdans precies is. De natuurlijke bewegingen van het buikdansen worden al eeuwen beoefend. In oude muurschilderingen en beeldhouwwerken zijn vruchtbaarheidsrituelen uitgebeeld in dansposities die doen denken aan buikdans. 

De buikdans zoals wij het nu kennen is afkomstig uit het Midden-Oosten en door de jaren sterk beïnvloed door de rijke diversiteit aan culturen. De raqs sharqi, zoals het buikdansen in het midden-oosten wordt genoemd, bestaat uit verschillende dansstijlen. Zo zijn er onder ander de Egyptische, Turkse en Libanese stijl. Iedere stijl heeft weer zijn eigen muziekritmes, culturele interpretaties en buikdansvormen. Naast de klassieke raqs sharqi zijn er nog vele folkorische dansstijlen uit het midden oosten. Denk aan de Egyptische saïdi, baladi, melaya en ghawazee.

Het westers beeld van buikdansen wordt sterk beïnvloed door het oriëntalisme. Harems vol met buikdansende vrouwen werden maar al te graag door westerse kunstenaar fantasievol geportretteerd. Wie duikt in de geschiedenis van de buikdans, ontdekt dat het buikdansen vooral werd (en nog steeds wordt) gedanst door vrouwen onderling.

De hedendaagse buikdanseressen in vakantie resorts dansen vaak een combinatie van de klassieke/moderne buikdans, cabaret en drumsolo. Daarbij speelt het Oriëntalisme een grote rol om het publiek mee te voeren in een 1001-nacht sfeer.
 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram