Elisabeth Edith
Fusion buikdans & Gezond bewegen Barneveld | Ede

(Fusion) buikdans

Het is moeilijk te omschrijven wat buikdans precies is. De natuurlijke bewegingen van het buikdansen worden al eeuwen beoefend. In oude muurschilderingen en beeldhouwwerken zijn vruchtbaarheidsrituelen uitgebeeld in dansposities die doen denken aan buikdans. 

De buikdans zoals wij het nu kennen is afkomstig uit het Midden-Oosten en door de jaren sterk beïnvloed door de rijke diversiteit aan culturen. De raqs sharqi, zoals het buikdansen in het midden-oosten wordt genoemd, bestaat uit verschillende dansstijlen. Zo zijn er onder ander de Egyptische, Turkse en Libanese stijl. Iedere stijl heeft weer zijn eigen muziekritmes, culturele interpretaties en buikdansvormen. Denk aan de Egyptische saïdi, baladi, melaya en ghawazee, klassiek Egyptisch, cabaret, drumsolo en moderne Caïro stijl.

Het westers beeld van buikdansen wordt sterk beïnvloed door het oriëntalisme. Harems vol met buikdansende vrouwen werden maar al te graag door westerse kunstenaar fantasievol geportretteerd.

De hedendaagse buikdanseressen in vakantie resorts dansen vaak een combinatie van de klassiek Egyptische stijl, cabaret, drumsolo en moderne Caïro stijl. Daarbij speelt het Oriëntalisme een grote rol om het publiek mee te voeren in een 1001-nacht sfeer.

Buikdans is nog steeds in ontwikkeling. Niet alleen in het midden-oosten, maar in Europa en Amerika ontwikkelt het buikdansen zich. In Amerika is rond 1970 de American Tribal Style (ATS) ontstaan. Een dansstijl waarbij de Egyptische buikdans cabaret wordt gemixt met Noord-Amerikaanse folkloristische dansen en de Spaanse flamenco. De American Tribal Style heeft een vast beweegvocabulaire waardoor het als groep op improvisatie kan worden gedanst. Uit de ATS is vervolgens de tribal fusion buikdans voortgekomen. Binnen deze stijl worden de folkloristische stijlen waarop de ATS is gebaseerd, het vocabulair van de ATS zelf en vaak nog een modern westerse stijl als hiphop of modern met elkaar gefuseerd (fusion) in één dans. 

Fusion buikdans is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Er worden uiteenlopende fusion buikdans combinaties gemaakt met de ATS (tribal fusion), maar ook met de traditionele buikdansstijlen.

Elisabeth Edith haar basis is de Egyptische stijl. Deze "fuseert" ze met klassiek ballet, jazz, ATS/tribal fusion of modern.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram