Elisabeth Edith
Buikdans & Gezond bewegen Barneveld | Ede

Geschiedenis

Elisabeth Marguerite von Varal (1864), later getrouwd met Hermann Mensendieck naar wie de methode vernoemd is, ging na haar zangopleiding beeldende kunst studeren in Parijs. Tijdens de studie werd ze bewust van de diverse vormen en bewegingen van het menselijk lichaam. De mogelijkheid tot het beïnvloeden van de lichaamshouding en vormen fascineerde haar. De interesse werd een vraagstuk waarvoor Bess Mensendieck zich ging scholen in verscheidene medische vakken.

Bes Mensendieck was één van de weinige vrouwen in haar tijd met een academische scholing. Het was de tijd van opkomende industrialisatie en Victoriaanse mode. Het modebeeld was beknellend voor het lichaam en de geest. Door het nog ontbreken van de arbowet waren de arbeidsomstandigheden erbarmelijk.  

Bess wilde graag zien dat vrouwen meer zelfvertrouwen kregen en zicht weerbaarder konden opstellen tegen de eisen van de maatschappelijke cultuur. Ze ontwikkelde een beweegmethode om de gezondheid van de vrouw te bevorderen omtrent het irreëel lichaamsbeeld en de belastende leef- / arbeidsomstandigheden. Om dit te behalen had men volgens Mensendieck zelf kennis, bewustwording en inzicht nodig in het functioneren van het menselijk lichaam.

Met haar methode heeft Mensendieck “schoonheid” een nieuwe definitie gegeven; de natuurlijke vorm, houding en bewegen van het menselijk lichaam.

Wat vroeger een preventieve therapie was voor een beperkt doelgroep, is zich door de jaren heen gaan ontwikkelen tot een preventieve en curatieve behandelmethode. De eenheid van lichaam en geest en de bewustwording hebben nog steeds een prominente rol in de therapie. 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram